Written by 6:13 ق.ظ خبرهای ساینسی Views: 13

آیا می توان با مصرف دارو از مبتلا شدن به بیماری ایدز جلوگیری کرد؟

بیماری ایدز در واقع نتیجهء دخالت ویروس HIV به سیستم ایمنی بدن انسان است که در حال حاضر، هیچ درمان موثر برای این بیماری وجود ندارد، و اگر فردی مبتلا به آن شود تا آخر عمر آن را با خود خواهد داشت، اما این بیماری قابل کنترول بوده و به همین دلیل بهترین راه آن پیشگیری قبل از مواجهه است!

ما از مبتلا شدن به اکثر بیماری ها با در نظرداشت نکات ایمنی می توانیم پیشگیری داشته باشیم، آنچه که به آن پیشگیری قبل از مواجهه می گویند. یعنی گاهی دارو های موثر می توانند در جلوگیری از ابتلا به بیماری ها نقش مفید داشته باشند. به طور مثال برای پیشگیری از ابتلا به بیماری ایدز، دانشمندان داروی PrEP را پیشنهاد می‌ کنند.

برای توضیح بیشتر گفت کهPrEP  ((Pre-Exposure prophylaxis داروی است که احتمال ابتلا به ایدز، از طریق رابطهء جنسی یا مصرف مواد مخدر، کاهش می دهد. به این معنا که اگر این دارو به طور روزانه و یا هم قبل از آغاز رابطه جنسی استفاده گردد، می تواند خطر ابتلا به ایدز را کاهش  دهد. از سوی هم، این دارو هیچ گونه عوارض جانبی جدی نداشته و فقط ممکن است برای بعضی افراد باعث اسهال، سردرید، خستگی، و درد معده شود.

به همین ترتیب، براساس نتایج یک تحقیق و داده های موثق، داروی PrEP در دنیای فعلی بسیار موثر واقع شده است. در این مورد یک تحقیق روی ۲۴۰۰۰ نفر در انگلستان انجام شد و نتایج آن تا حد غیر قابل پیش بینی مفید بود. به گفتهء محققان، این دارو  برای همجنسگران می تواند خیلی امید بخش باشد (به خصوص برای مردان همجنسگرا و دوجنسگرا)، زیرا به طور اغلب، در سطح جهان بیشترین آمار ابتلا به بیماری ایدز در مردانِ ثبت شده است که میل رابطه با همجنس خود را داشته اند.

همچنان، باید یادآور شد که این مطالعه با بودجهء بنیاد NHS انگلستان در ۱۵۷ کلینیک سلامت جنسی انجام شد، و از سال ۲۰۱۷م تا ۲۰۲۲ م ادامه داشت. مهمتر از همه این که گفته می شود مصرف منظم این دارو برای افرادی که در معرض خطر مبتلا شدن به بیماری ایدز HIV هستند شانس ابتلا شدن را ۸۶ درصد کاهش می دهد.

قابل ذکر که آنچه برای محققان نگران کننده است، عدم دسترسی آسان به این دارو است. مشکل اینجاست که اکثر زنان از وجود آن اطلاع ندارند و امروزه تلاش می شود که این دارو در کلنیک های سرتاسر دنیا قابل دسترس شده و ممکن است در بسیاری از نقاط جهان به صورت رایگان در کلنیک های سلامت جنسی توزیع شوند.

منابع:

https://www.bbc.com/news/health-67567470.amp

https://www.cdc.gov/hiv/basics/prep.html

https://www.cdc.gov/hiv/basics/whatishiv.html

https://www.healthline.com/health/hiv-aids/hiv-risk-in-gay-men

https://www.reuters.com/article/health-global-aids/men-with-same-sex-partners-28-times-more-likely-to-get-hiv-u-n-idUSL8N1UD5KN

Visited 13 times, 1 visit(s) today
Close